Грешка
  • Грешка при зареждането на XML файла
  • http://www.fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml
  • XML: failed to load external entity "http://www.fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml"

Посрещаме пролетта с още една от нашите приказки за най-малките!

 

На 22.03.2020 (неделя) от 11:00 и от 12:30 часа в камерната зала на концертен комплекс "България" ще разкажем образователната "Приказка за обой". 

  

Обоят е роден в семейството на дървените духови инструменти, а талантливият Ясен Енчев ще го накара да засвири ангелски мелодии с една магическа тръстикова пластинка. Ще чуем прекрасни мелодии, написани от Хенри Пърсел, Й.С. Бах, П.Й.Чайковски, Енио Мориконе и други. 

 

Артистичната част е поверена на водещата Богдана Трифонова и балерината Ангелина Гаврилова, а Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийската Филхармония. Сценарист и на тази цветна приказка, която ще се разиграе в камерна зала "България" е Александър Чобанов. 

 

 

Новата ни музикална приказка наближава и ще я разкажем три пъти тази неделя.

На 23. февруари от 11:00, 12:30 и от 14:30 часа в камерна зала "България", главната роля даваме на инструмента валдхорна!

Софийската филхармония ще разкаже една вълнуваща история за този чуден инструмент, под диригентската палка на маестро Славил Димитров.

Валдхорната се е появила първо като горски рог, затова и името, с което днес я наричаме идва от немските думи Wald- гора и Horn- рог. По-късно се изобретява и малката валдхорна, с която са си служели пощальоните. Сигнал на валдхорна обявявал начало и край на лова. Звукът на инструмента бил един вид език, на който ловци и стрелци се разбирали. В програмата на концерта ще чуете както класически произведения, така и друга оркестрова музика, написана за валдхорна.

Солист на концерта е Красимир Костадинов, който с инструмента си ще събуди цялата гора, в която ще попаднем, докато разказваме нашата приказка. А когато в гората чуят звука на валдхорната – всички приказни герои се събират. Цветята започват да си говорят с животните. Птиците долитат от юг. Ледът се стопява и рекичките започват да шумят. Точно тогава ще дойде и нашата Червена шапчица, актрисата Лили Гелева.

Какви още приключения ни очакват, изберете най- подходящия час за вас и елате заедно да послушаме красивата музика на валдхорната. 

 

Билети можете да закупите на касата на зала "България", както и онлайн тук:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/prikazka-za-baldhorna-sofi-bulgaria-hall-kamerna-zala-544439/event.html

NB! Билетите за камерна зала "България" са без определени места и се избират само като брой.


Фортисимо Фамилия и Софийска филхармония представят живота на гениалния Сергей Рахманинов, разказана с думи и музика.

На 16 февруари Софийската филхармония, маестро Найден Тодоров и артистите Ана Пападопулу и Валентин Ганев ще представят творчеството на Сергей Рахманинов. Компания на сцената ще им прави виртуозният български пианист Людмил Ангелов, който ще изсвири Втория клавирен концерт на руския гений. Концертът е част от образователната поредица Фортисимо Академия и е насочен както към почитателите на класическата музика, така и към онези, които тепърва откриват нейното очарование.

Името на Сергей Рахманинов е известно по целия свят. Изключителен пианист, блестящ диригент и композитор, оставил на целия свят огромно културно наследство, той е сред най- обичаните композитори на всички времена. Неговият Втори концерт за пиано печели 8 пъти класацията на Класик ФМ за най-любимо произведение.

Според проучване, публикувано в списанието EPJ Data Science съвсем наскоро, Рахманинов е най-иновативният композитор в историята на класическата музика. Изследователите го поставят пред колоси като Бах, Брамс и Менделсон. Произведенията му са оценени и като най-оригинални в сравнение с предишни негови творби. Изследването обхваща повече от 900 творби на класическата музика.

Отвъд статистиката обаче остава дълбоката емоционалност на Рахманинов, която може да развълнува различни поколения. Днес той вдъхновява и много филмови режисьори. Неговата музика е използвана в повече от 206 филма, сред които „Бърдмен“, „Тя“, „Доктор Живаго“, „Ронин“, „Добрата съпруга“ и мн. др.

Още любопитни факти и музика от за големия композитор ще чуете на 16 февруари от 19 ч. в зала „България“.


Love Story е предстоящият музикален проект, който завихряме в зала “България”.

 

Разбира се, че ще бъде в любовния месец на годината, при това специално за тийнейджъри. Но обмисляме да допуснем и родителите!

 

Новата любовна история ще преплита класическата музика с любими филмови теми и магията на литературната класика “Ромео и Жулиета”. 

 

Замесените в проекта са поп певецът Рафи, артистите Дарин Ангелов и Радина Боршош, както и оперната певица Йоана Кадийска.

 

Всички те се срещат на 2- ри февруари (02.02.2020) в зала “България” от 19 часа, за да поспорят по темата:

С думи или с музика по- добре се разказват любовни истории!?

 

Кой ще победи в спора, какво общо има оркестърът на Софийската филхармония в тази любовна история и кой в кого ще се влюби е трудно да се предскаже от сега. 

 

Но сигурното е едно, че всички участници в концерта са влюбени в музиката. 

 

Диригент, маестро Максим Ешкенази.

Коледното настроение вече се настанява полека лека около нас. А ние, от Фортисимо Фамилия ви предлагаме един пълен със забавления коледен ден. 

 

На 22 декември от 9 часа, чааак докато започне концертът “Лешникотрошачката”, сме ви приготвили много игри и изненади. Цял празничен предиобед с много веселба. Очакват ви нашите ателитео с музика, танци и приложни изкуства, при това всички те са включени в билета ви за концерта. 

 

Заредете се с коледно настроение и елате, когато пожелаете, от 9 до 11 часа. 

 

И не забравяйте- коледната приказка за малката Клара и нейната Коледа започва точно в 11:30 часа. 

Облечете най- красивите си коледни тоалети или любимите си карнавални костюми и елате на коледния бал на Клара в зала “България”. 

На 24 ноември от 11:00 и от 12:30 часа, в камерна зала "България", започва новият цикъл от концерти - поредица от приказки, насочени към запознаване на най-младата ни публика с магията и спецификите на различни инструменти.

"Приказка за виолончело" е първото пътешествие в света на музикалните инструменти, на което Софийска филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще изпрати любимата ни детска публика.

 

Със съдействието на

В партньорство със

Основен спонсор

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Yellow Green Blue Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction